Gęś gęgawa (Anser anser L.) – duży ptak o charakterystycznym szarobrunatnym ubarwieniu
z różowymi nogami i dziobem. W Polsce gniazduje około 2000 par, głównie na zachodzie kraju.
Gęgawy tworzą pary na całe życie. Od nich wywodzą się gęsi domowe.
Na naszym terenie możemy je spotkać w czasie wiosennych (II – III) i jesiennych (X-XI) przelotów.

T.B.